Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

actiecamera

Actiecamera’s zijn erg populair. Veel bloggers en vloggers leggen hun beelden met een actiecamera vast. Je filmt namelijk bijzondere momenten, zoals onderwatervideo’s. Je hebt dus geen speciale onderwatercamera nodig. Actiecamera’s beschikken over een helder groothoekbeeld van ongeveer 150-170 graden.

Afhankelijk van het merk en model, kunnen ze op 4K- of 8K-kwaliteit filmen. Je krijgt haarscherpe beelden van je actiemoment en kunt deze makkelijk, via een ingebouwde wifi-functie, op je apparaat overzetten.

Fotograferen en filmen tijdens sportieve activiteiten

Een actiecamera is een kleine en compacte camera. Deze camera stop je in een waterdichte en krasbestendige behuizing. Op deze manier kun je alle momenten vastleggen, zonder dat de camera kapot gaat. Het woord zegt het al. De “action” camera is om momenten vol met actie vast te leggen. Denk daarbij aan:

  • parachutespringen;
  • duiken;
  • raften;
  • mountainbiken;
  • racen;
  • van een klif afspringen;
  • een achtbaanrit filmen;
  • of een ander spontaan actiemoment vastleggen. 

Er zijn verschillende soorten actiecamera’s te verkrijgen, bijvoorbeeld deze action camera’s bij Kaufie.nl. De actiecamera kan op verschillende objecten worden bevestigd. Denk bijvoorbeeld aan een selfiestick, cameravest, helm, fietsstuur of hoofdband. Aan de voorkant zit een beeldscherm. Hier kun je de beelden op volgen en de film op terugkijken. Het scherm is daarom ook zeer handig voor vloggers.

Je kunt vervolgens zonder handen filmen. Daardoor zijn deze camera’s ideaal in gevaarlijke omstandigheden te gebruiken, waarin je geen tijd hebt om een camera vast te houden. Je legt uiteraard wel het moment vast, al is dat een fractie van enkele seconden. 

Specificaties van een actiecamera

Actiecamera’s filmen meestal met dertig of zestig frames per seconde. Je ziet veel detail op de beelden, ook al liggen bepaalde objecten ver weg. Veel soorten beschikken over ingebouwde beeldstabilisatie. Je legt namelijk veel beweging vast. Daarom is het fijn als de beelden vloeiend verlopen. Met de burstfunctie schiet je veel foto’s achterelkaar. 

Je moet er een geheugenkaart instoppen, om heel wat uur aan beeldmateriaal vast te leggen. Met de timelapsefunctie kun je een stilstaand videobeeld versnellen. Je krijgt dan creatieve video-effecten, zoals waaiende bomen en golvende zeeën. Daarnaast beschikkende meeste merken over slowmotionvideo’s. Op deze manier kun je een beweging, op een creatieve manier, vertragen. 

Met de meeste actiecamera’s kun je tot 30 meter diep duiken. De behuizing houdt het water volledig tegen. Bovendien kun je de knoppen makkelijk indrukken, als de camera in de behuizing zit. Je krijgt altijd bevestigingsmateriaal bij je actiecamera. Je kunt het apparaat vervolgens op verschillende objecten bevestigen.

De accu is makkelijk op te laden. Je kunt de actiecamera met een USB-kabel aan de laptop of adapter aansluiten. Daarna kun je enkele uren op een volle accu filmen.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>