Beste Spiegelreflexcamera [2022]

Nikon D3500

De Nikon D3500 is momenteel de best geteste spiegelreflex camera.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Op zoek naar de beste prijs / kwaliteit? Kies dan voor de Canon EOS 200D. 


Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Canon EOS 4000D

De Canon EOS 4000D is de beste budget keuze spiegelreflex camera van dit moment.

Voordelen 

 • Ideaal voor beginners
 • Grote lichtsensor
 • Goede zoom                                                   

Nadelen

 • Niet stof- en waterdicht

Ben je een beginnende fotograaf en wil je wel eens wat meer over de befaamde spiegelreflexcamera weten? Of fotografeer je al langer, maar ben je nu toch echt toe aan een nieuwe camera?

In dit artikel leer je meer over de spiegelreflexcamera, zijn voordelen en de kenmerken van een goed exemplaar. Er zijn een heleboel verschillende spiegelreflexcamera’s van verschillende merken te vinden. Deze verschillen natuurlijk ook in kwaliteit, prijs en kenmerken.

Wij behandelen de belangrijke specificaties van een goede spiegelreflexcamera om je te helpen een juiste keuze te maken. Lees verder om te zien wat de beste spiegelreflexcamera's zijn van 2022.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

Wat is een spiegelreflexcamera?

De spiegelreflexcamera is een populaire camera onder de professionele fotografen en beginnende fotografen. Deze camera wordt ook wel een Digital Single Lens Reflex (DSLR) genoemd. Een spiegelreflexcamera heeft veel specifieke kenmerken. De belangrijkste en degene die deze camera van andere camera’s onderscheid is heel simpel; het spiegelsysteem. Bij een spiegelreflexcamera kijk je namelijk door de zoeker naar je onderwerp in plaats van je scherm.

Een spiegelreflexcamera komt met een zoeker, ook wel een oculair genoemd. Bij een spiegelreflexcamera komt het licht binnen door de lens en wordt vervolgens door een spiegel gekaatst naar boven, waar het prisma plaatsvindt. Het prisma zorgt er weer voor dat het licht zo wordt gekaatst naar de zoeker, dat deze correct in de zoeker komt. Deze methode zorgt ervoor dat jij door de zoeker een rechtopstaand beeld ziet in plaats van een beeld op zijn kop. 

De voordelen van een spiegelreflexcamera

Voordat je opzoek gaat naar een spiegelreflexcamera instapmodel, wil je natuurlijk eerst weten wat de voordelen van een spiegelreflexcamera zijn. Dit zijn er namelijk genoeg! Hieronder lees je de belangrijkste voordelen:

Voordelen Spiegelreflex Camera
 • Wisselmogelijkheden: Een van de grootste voordelen van een spiegelreflexcamera zijn de mogelijkheden tot het verwisselen van de lens. Dit zorgt ervoor dat jij het type foto kan maken die jij leuk vindt. Voor elke tak van fotografie kan je verschillende lenzen vinden, waardoor je alle kanten op kan. Zo kan je mooie portretfoto’s maken met een portretlens, maar kan je je ook uitleven met een telelens voor sportfotografie.
 • Uitgebreide instelmogelijkheden: Ben je een beginnende fotograaf? Dan kan je het beste beginnen met de standaard instellingen. Hoe gevorderder je wordt, hoe meer je ook wilt variëren. Door de verschillende instelmogelijkheden bepaal je zelf hoe een foto wordt gemaakt door het zelf bepalen van de instellingen. Zo kan je bijvoorbeeld de lichtgevoeligheid en sluimertijd instellen.
 • Grote sensoren: Een spiegelreflexcamera beschikt over grote sensoren die bedoeld zijn om het licht op te vangen. Door deze grote sensoren kan je in het donker nog steeds kwalitatieve foto’s maken.

Waar op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Aan welke kenmerken moet de beste spiegelreflexcamera voor beginners en gevorderden aan voldoen en waar moet er rekening mee gehouden worden? Wij zullen je de belangrijkste kenmerken voor een spiegelreflexcamera toelichten en ook waarom deze van belang zijn.

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van je foto’s zijn natuurlijk het allerbelangrijkst. De spiegelreflexcamera beschikt over een sensor van minimaal APS C grootte; zo’n beetje de grootste die je kunt krijgen. Door een grotere sensor maak je scherpe en heldere beelden waarin veel detail terugkomt. Dit kenmerk werd ook meegenomen in de zoektocht tot beste spiegelreflexcamera van de Consumentenbond en zo ook bij onze vergelijking!

Full frame of crop

Voor de grootte van de beeldsensor worden twee termen gebruikt, namelijk de full frame en de crop. Dit zijn beide een type van beeldsensor. Een full frame sensor heeft een grote sensor, wat ervoor zorgt dat de volledige beeldhoek van een objectief wordt benut. Een cropsensor heeft een kleinere sensor, waardoor alleen een uitsnede van het beeld wordt benut. Over het algemeen is de full frame camera een stuk duurder als de cropsensor.

Kwaliteit van de autofocus

De kwaliteit van de autofocus zorgt ervoor dat hetgeen wat je wilt fotograferen wordt scherp gesteld. Vaak hebben duurdere camera’s ook een hogere kwaliteit van de autofocus. Hierbij moet je dus bij jezelf nagaan wat je wilt gaan fotograferen. Bij sportfotografie werk je met snel bewegende onderwerpen, waarbij een goed autofocussysteem van belang is. Maar ben je meer van de portretfotografie of landschapsfotografie en werk je dus met stilstaande beelden, dan is een hoge kwaliteit van de autofocus minder van belang.

Gewicht en formaat

Een spiegelreflexcamera is over het algemeen wat groter en zwaarder dan andere camera’s. Dit komt door de grote lens en het spiegelsysteem. Veel professionele fotografen hebben vaak een zwaardere camera, aangezien deze kwalitatief beter is. Hierbij moet je dus zelf bepalen wat je fijn vindt. Het is belangrijk dat je een camera kiest die je lekker in de hand vindt liggen en die je mee kan nemen naar de plekken waar jij hem wilt gebruiken. Voor de beste koop spiegelreflexcamera is het juiste gewicht en formaat natuurlijk zeer belangrijk!

Snelheid

Snelheid van een camera wordt bepaald aan de hand van frames per second (FPS), oftewel het aantal foto’s die je per seconde kunt maken. Ook voor de snelheid van een camera verschilt het belang van het doel waar je een camera voor wilt gebruiken. Werk je met snel bewegende beelden, zoals bij sportfotografie of wildlifefotografie, dan is een hoge snelheid een groot voordeel. Bijzondere en belangrijke momenten zijn namelijk niet te timen. Als jouw camera veel foto’s achter elkaar kan maken, kies jij makkelijk de foto uit die dat ene beeld perfect heeft vastgelegd. Zo heb jij een foto van dat ene goal of juist die ene bijzondere vogel! Werk je met stilstaande beelden, dan is de snelheid van de camera minder van belang.

Zoombereik

Als je iets interessants in de verte ziet, wil je hier uiteraard zoveel mogelijk over weten. Je kan er dan naartoe lopen, maar je kan er ook op inzoomen. Hoever jij kunt inzoomen wordt bepaald door het zoombereik van een camera. Dit is dus een belangrijke vergelijking om kans te maken op de beste spiegelreflexcamera 2022.

Connectiviteit

Nadat je een mooie foto hebt gemaakt, wil je natuurlijk niets liever dan deze delen met je vrienden of familie. Hiervoor speelt de connectiviteit van een camera een grote rol. Zo kan een spiegelreflexcamera beschikken over wifi en/of NFC. Doormiddel van wifi kan je snel foto’s op social media plaatsen. Als een camera ook over NFC beschikt, kan je een foto snel versturen naar je mobiel (mits deze ook NFC heeft). Dit is een stuk eenvoudiger dan het gebruiken van een kabeltje om opnamen over te zetten!

Weerbestendigheid

Ga jij vaak de buitenlucht in en houd je van de natuur fotograferen? Dan heb je vast wel eens meegemaakt dat het hard ging regenen en je moest stoppen met fotograferen. Er zijn verschillende camera’s die weerbestendig zijn, door betere afdichtingen. Mocht je enkel in de studio fotograferen, dan is dit natuurlijk niet iets waar je rekening mee hoeft te houden op zoek naar een spiegelreflexcamera. 

Wat is de beste Spiegelreflexcamera van 2022?

Uiteindelijk wil je natuurlijk het antwoord op de vraag; "Wat ia de beste spiegelreflexcamera?". Op basis van bovenstaande kenmerken hebben wij 18 verschillende camera’s getest. Hierbij hebben we onder andere rekening gehouden met de kwaliteit van de autofocus, de beeldkwaliteit en de snelheid van de camera. Hieruit hebben we de meest geschikte spiegelreflexcamera’s uitgekozen en onderverdeeld in 3 verschillende categorieën, namelijk de beste optie, de beste prijs/kwaliteit en de beste budget optie. Er zijn namelijk ook een heleboel goede betaalbare spiegelreflexcamera’s die toch van kwaliteit zijn! Door deze verschillende categorieën is er voor iedereen een spiegelreflexcamera te vinden.

- beste kwaliteit
- beste prijs / kwaliteit
- beste budget optie

Nikon D3500

De Nikon D3500 is momenteel de best geteste spiegelreflex camera.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Op zoek naar de beste prijs / kwaliteit? Kies dan voor de Canon EOS 200D. 


Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Canon EOS 4000D

De Canon EOS 4000D is de beste budget keuze spiegelreflex camera van dit moment.

Voordelen 

 • Ideaal voor beginners
 • Grote lichtsensor
 • Goede zoom                                                   

Nadelen

 • Niet stof- en waterdicht

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

>