Beste Camera voor Beginners [2022]

Nikon D3500

Deze camera is ideaal omdat je met weinig licht zowel overdag als 's nachts perfecte foto's kunt maken.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Sony A6000

De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera.

Voordelen 

 • Supersnel foto's schieten
 • Veel handmatige instellingen mogelijk
 • Foto's delen via Wi-Fi en NFC mogelijk

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon Powershot SX730

De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera voor op bijvoorbeeld safari. Met de 40x zoom haal je elk onderwerp zonder problemen dichterbij. De SX730 HS maakt 20,3 megapixel foto’s en haarscherpe Full HD video’s. 

Voordelen 

 • Full HD video met 60 FPS
 • Kantelbaar scherm, ideaal voor selfies
 • Klein formaat, ideaal voor op reis

Nadelen

 • Niet water- en schokbestendig

Leuk, je wilt een mooie beginners camera aanschaffen! Daarmee begin je aan een geweldige nieuwe hobby: fotografie. Maar… welk fototoestel moet je kiezen uit het enorme aanbod dat je in de diverse (web)winkels kunt vinden?

Wij helpen je hier op weg met een duidelijke uitleg over de soorten camera’s die er zijn en we geven aan welke eigenschappen en opties bij een toestel voor beginners belangrijk zijn. Ook laten we je nadenken over hoe en waar jij je nieuwe aanwinst het meest zult gebruiken.

Verder komen de kosten aan bod en kijken we naar de prijs/kwaliteit verhouding. Met al deze kennis op zak kun jij straks een afgewogen keuze maken en veel plezier beleven aan je nieuwe camera.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

De beste camera's voor beginners; 3 soorten

Wat is een goede fotocamera voor beginners? Om die vraag te kunnen beantwoorden gaan we eerst eens kijken welke soorten camera’s er te koop zijn. Je kunt drie groepen onderscheiden: compactcamera's, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Hieronder leggen we voor elk type uit wat de belangrijkste eigenschappen zijn en welke voor- en nadelen de toestellen hebben. Je kunt dan voor jezelf afwegen wat voor jou belangrijk is.

Compact camera's

De compactcamera is de kleinste, lichtste en goedkoopste van het drietal. Zo’n eenvoudig te bedienen compactcamera voor beginners wordt ook wel aangeduid met de Engelse term ‘point-and-shoot-camera’, een volautomatisch toestel dat je alleen op een onderwerp hoeft te richten.

Daarna even op het knopje drukken en je hebt een foto gemaakt. Je hoeft niets in te stellen en er zit een vaste lens op. Het grote gebruiksgemak heeft wel een keerzijde: andere tele- of groothoeklenzen kun je er niet opzetten en handmatig de instellingen wijzigen is maar beperkt mogelijk. Voor de meeste beginners zal dit echter geen bezwaar zijn.

Systeem camera's

Een stapje hoger vinden we de systeemcamera’s. Stel je prijs op een beginnerscamera die niet al te groot en te zwaar is waarmee je wel andere objectieven zoals telelenzen kunt gebruiken, dan is dit type toestel wellicht iets voor jou.

Naast een volautomatische stand kun je ook diverse handmatige instellingen kiezen. Aan deze veelzijdige toestellen en toebehoren zoals extra lenzen hang vaak wel een stevig prijskaartje. Ook de afwezigheid van een zoeker om door te kijken naar je onderwerp vindt niet iedereen plezierig, je moet met een klein lcd-schermpje werken.

Spiegelreflex camera

Als laatste zijn er de grote en soms behoorlijk zware spiegelreflexcamera’s. Deze toestellen hebben een zoeker waarmee je via een ingebouwde spiegel naar je onderwerp kunt kijken. Ze hebben vaak ook nog een uitklapbaar en verstelbaar lcd-schermpje achterop, bijvoorbeeld om bij een concert gemakkelijk boven de hoofden van mensen een goede foto te kunnen nemen.

Voor spiegelreflexcamera’s zijn zeer veel toebehoren te koop zoals tele-, groothoek- en zoomlenzen. Het selecteren van de beste spiegelreflex camera voor beginners hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren voor bepaalde opties en mogelijkheden, maar we adviseren je wel om een toestel te kiezen dat ook een volautomatische stand heeft. Zo’n gebruiksvriendelijke ‘point-and-shoot’ stand kan vooral op vakantie erg handig zijn.

Waar wil je de camera voor gaan gebruiken?

De bovenstaande beschrijving van de drie soorten camera’s maakt duidelijk dat de beste camera voor beginners voor de meeste mensen toch wel een lichte, gebruiksvriendelijke en niet al te dure compactcamera is. De aanschaf van een systeem- of spiegelreflexcamera kun je overwegen als je prijs stelt op extra creatieve mogelijkheden en je budget wat ruimer is.

Bij je keus hangt ook veel af van je persoonlijke plannen met een nieuw toestel. Bedenk dus vooraf eerst goed hoe, wat en waar je gaat fotograferen. We nemen hieronder een aantal situaties met je door die wel of niet op jou van toepassing zijn.

Vakantie

Vakantievierders die tijdens hun reis graag genieten van strand, zee, zeilen of onderwatersporten zoals duiken en snorkelen willen natuurlijk geen risico lopen dat hun camera sneuvelt in het water. Voor hen zijn er speciale waterdichte compactcamera’s die soms tot wel 100 meter diep geen drupje water doorlaten tot de binnenkant van het toestel. Zand, vuil en zout van het zeewater kun je er onder de kraan gemakkelijk vanaf spoelen.

Een beste camera voor een beginnende fotograaf is eenvoudig te bedienen en je kunt er, vooral onder water, spectaculaire foto’s mee maken.

Stedentrip

Er is nog een categorie vakantiegangers die we even apart moeten noemen: de stedenreizigers. Weinig locaties zijn zo aantrekkelijk om te fotograferen als grote steden met hoge, bezienswaardige gebouwen. Tijdens je citytrip naar wereldsteden als Parijs of New York zijn vooral de wat meer geavanceerde compactcamera’s plezierig om mee te werken.

Ze zijn licht van gewicht en niet al te groot, maar hebben wel een belangrijke optie: een goede ingebouwde zoomlens met niet alleen een tele- maar ook een groothoekstand. Die groothoekstand komt van pas bij het fotograferen van hoge gebouwen. Als beginnend fotograaf zul je tijdens je stedenreis niet snel met een koffer vol lenzen op pad willen, maar zo’n slimme en eenvoudig te bedienen compactcamera met groothoek optie is een prima alternatief.

p.s. Lees hier ons artikel over de beste camera's voor op reis.

Sportfotografie

Naast gebruik tijdens de vakantie wil je jouw nieuwe camera wellicht ook dichter bij huis gaan gebruiken. Op de sportclub van de kinderen bijvoorbeeld. Sportfotografie is ook voor beginnende fotografen prima te doen, zolang je maar met het volgende rekening houdt: je onderwerp staat niet stil, het beweegt en ook nog eens behoorlijk snel.

Beweging bij het nemen van een foto leidt vaak tot onscherpte als de lens bij de opname te lang openstaat. Een goede camera voor sportfotografen die hun razendsnelle zoon of dochter op het voetbalveld willen fotograferen beschikt over een belangrijke optie: je kunt de sluitertijd (de tijd dat de lens openstaat) handmatig aanpassen en zo kort mogelijk maken. Daarmee voorkom je onscherpte die zou optreden in de volautomatische stand van het toestel.

Natuurfotografie

Een camera voor beginners die zich op natuurfotografie willen gaan richten moet weer aan andere eisen voldoen. Iedereen met ervaring met vogelfotografie weet het: je kunt niet zonder een goede spiegelreflexcamera met een flinke telelens als je kleine vogeltjes perfect in beeld wilt krijgen. Als beginnend natuurfotograaf hoef je echt niet meteen voor een vreselijk ingewikkeld toestel te kiezen. Er zijn genoeg gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera’s op de markt die je als beginner snel leert bedienen.

Binnenhuis

Tot nu toe hebben het gehad over fotografie in de buitenlucht, maar misschien koop jij je nieuwe beginners camera wel voor het maken van familiefoto’s binnen in huis of voor feestdagen zoals kerstmis, de verjaardagen van de kinderen of een trouwpartij. Te weinig licht in de binnenruimte kan voor te donkere foto’s zorgen. Verwacht je veel binnenhuis te gaan fotograferen? Kies dan een toestel met een goede ingebouwde flitser die volautomatisch precies de juiste hoeveelheid licht afgeeft zodat jouw opnames in huis perfect belicht worden.

Waar op letten bij het kopen van een camera voor beginners?

We hebben hierboven gekeken naar de verschillende situaties waarin jij je nieuwe camera wilt gaan gebruiken. Bij de keus van een camera voor beginners is het echter ook goed om na te denken over de verschillende opties en eigenschappen van camera’s die jij wel of niet belangrijk vindt.

In het algemeen geldt dat extra opties voor een hoger prijskaartje zorgen, dus het is beslist de moeite waard om goed te overwegen waar jij wel of niet extra geld aan wilt besteden. We zetten hieronder een aantal opties en eigenschappen van camera’s op een rij.

Compact & Gemakkelijke bediening

Een gemakkelijke bediening en een handzaam formaat zijn voor veel kopers van een camera voor beginners de belangrijkste eigenschappen waaraan hun nieuwe toestel moet voldoen. Volautomatische compactcamera’s blinken hierin uit. In het algemeen geldt, zeker voor spiegelreflexcamera’s, dat veel extra opties vaak zorgen voor een ingewikkeld menu dat lastig te bedienen is voor beginnende fotografen. Maak het jezelf dus niet nodeloos ingewikkeld, tenzij je het leuk vindt om zo’n complexe bediening te doorgronden.

Budget

Je beschikbare budget is ook een belangrijke factor bij de keuze van een camera. Camera’s zijn er in diverse prijsklassen, waarbij de duurste niet noodzakelijkerwijs altijd de beste is. Belangrijk is dat je waar voor je geld krijgt. Anders gezegd: let vooral op een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kies geen camera met heel veel opties die je waarschijnlijk toch nooit zult gebruiken. Je betaalt daar immers extra voor. Je zult zien dat je met een bescheiden budget toch een uitstekend toestel kunt kopen dat heel goed aan jouw wensen voldoet.

Accessoires

Naast verschillen in bediening, formaat, opties en prijs kunnen camera’s, en dan vooral compactcamera’s, ook verschillen in kwaliteit als het gaat om de meegeleverde lens en de degelijkheid van de constructie

 Een beetje extra geld investeren in een betere kwaliteit lens is beslist de moeite waard. Verder zijn degelijke, stevige bedieningsknoppen en een solide klepje waar de geheugenkaart in gaat belangrijk voor een lang cameraleven. De heel goedkope fototoestellen schieten op deze gebieden nogal eens tekort.

Proffesioneel

Hoe professioneel moet een camera voor beginners zijn? Als regel kun je aanhouden: professioneler = minder gebruiksvriendelijk en duurder. Kies daarom als beginnend fotograaf met een flink budget alleen zo’n kostbaar toestel als je houdt van lange gebruiksaanwijzingen en ingewikkelde menu’s met heel veel handmatige instellingen. En bedenk: het bezit van een professionele camera is beslist geen garantie voor professionele foto’s. Koop dus een toestel dat bij jouw wensen aansluit.

Wat is de beste camera voor beginners?

Om je goed te kunnen adviseren bij je aankoop van de voor jou beste camera voor beginners hebben we een testprogramma uitgevoerd. Voor elk van de drie soorten fototoestellen (compact-, systeem- en spiegelreflexcamera) hebben we er tien getest. Per soort hebben we vervolgens drie camera’s als topper geselecteerd: de beste uit de test, de camera met de beste prijs-kwaliteitverhouding en de beste budget optie. Zo kun je een goede keus maken voor een camera die helemaal bij jou past!

Beste Spiegelreflex camera voor beginners

Nikon D3500

Deze camera is ideaal omdat je met weinig licht zowel overdag als 's nachts perfecte foto's kunt maken.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Op zoek naar de beste prijs / kwaliteit? Kies dan voor de Canon EOS 200D. 


Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Canon EOS 4000D

De Canon EOS 4000D is de beste budget keuze spiegelreflex camera.

Voordelen 

 • Ideaal voor beginners
 • Grote lichtsensor
 • Goede zoom                                                   

Nadelen

 • Niet stof- en waterdicht

Beste Systeem Camera voor beginners

Sony A6000

De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera.

Voordelen 

 • Supersnel foto's schieten
 • Veel handmatige instellingen mogelijk
 • Foto's delen via Wi-Fi en NFC mogelijk

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Deze compacte systeem camera maakt foto's van hoge kwaliteit en is super gebruiksvriendelijk. Als je op zoek bent naar de beste prijs / kwaliteit compact camera is dit je beste keuze.

Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Sony A5100

De Sony A5100 is de perfecte camera voor mensen met een klein budget. De autofocus op 179 punten zorgt ervoor dat de camera in staat is om vliegensvlug scherp te stellen, hierdoor mis je geen enkele foto!

Voordelen 

 • Kantelbaar scherm
 • 24,3 megapixel camera
 • Wifi & NFC connectiviteit

Nadelen

 • Geen bluetooth

Beste Compact Camera voor beginners

Canon Powershot SX730

De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera. Met de 40x zoom haal je elk onderwerp zonder problemen dichterbij. De SX730 HS maakt 20,3 megapixel foto’s en haarscherpe Full HD video’s. 

Voordelen 

 • Full HD video met 60 FPS
 • Kantelbaar scherm, ideaal voor selfies
 • Klein formaat, ideaal voor op reis

Nadelen

 • Niet water- en schokbestendig

Sony Cybershot DSC-HX60

De Sony Cybershot DSC-HX60 is wat je noemt een kleine gigant. Het is ideale camera voor mensen die een camera van broekzakformaat willen hebben vanwege het comfort, maar meer resutaat willen dan alleen mikken en klikken.

Voordelen 

 • 30x premium optische zoom lens
 • Supersnelle beeldverwerking: BIONZ X
 • 20.4 megapixel sensor

Nadelen

 • Scherpstellen duurt soms iets langer

Canon IXUS 185

De Canon Ixus 185 is een betaalbare point en shoot compactcamera van betrouwbare Canon kwaliteit. Met de ZoomPlus-functie kun je tot wel zestien keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Voordelen 

 • Tot 16x zoomen met top kwaliteit
 • 20 megapixel sensor
 • Goede prijs

Nadelen

 • Kunststof behuizing

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

>