Beste Camera voor op Safari [2022]

Nikon D3500

Deze camera is ideaal voor safari omdat je met weinig licht zowel overdag als 's nachts perfecte foto's kunt maken.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Sony A6000

De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera voor op safari.

Voordelen 

 • Supersnel foto's schieten
 • Veel handmatige instellingen mogelijk
 • Foto's delen via Wi-Fi en NFC mogelijk

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon Powershot SX730

De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera voor op Safari. Met de 40x zoom haal je elk onderwerp zonder problemen dichterbij. De SX730 HS maakt 20,3 megapixel foto’s en haarscherpe Full HD video’s.

Voordelen 

 • Full HD video met 60 FPS
 • Kantelbaar scherm, ideaal voor selfies
 • Klein formaat, ideaal voor op reis

Nadelen

 • Niet water- en schokbestendig

Wat is de beste camera voor op Safari? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen en om die reden geven we in dit artikel antwoord op deze vraag.

Jij gaat op safari om de Big Five te spotten! Een bijzondere en onvergetelijke trip, maar je wilt de dieren die je onderweg spot natuurlijk ook op de mooiste manier fotograferen. Je hebt niet iedere dag de kans om wild te fotograferen en het thuisfront jaloers te maken met schitterende beelden.

Wildlife fotografie is een kunst op zich, maar met het juiste materiaal maak jij een grote kans om prachtige beelden te schieten. Met deze tips vind jij de beste camera voor op safari.

In dit artikel ontdek je het de best geteste camera's voor op safari van dit moment, in 3 verschillende categorieën.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

Camera voor Safari: waar op letten?

Om te bepalen wat de beste compact camera voor op safari is zijn er een aantal kenmerken die hierin heel belangrijk zijn.

Goede zoom

Tegenwoordig is de kitlens die standaard meegeleverd wordt met de body een zoom. Dit valt eenvoudig te verklaren, want deze lenzen bieden direct een redelijk bereik aan brandpunten voor beginnende fotografen. Deze lenzen bieden echter geen extreem hoge lichtsterkte of fantastische beeldkwaliteit. De beste compact camera voor op safari is dus een camera met een goede zoomlens.

Het valt zeker aan te raden om te investeren in een goede zoomlens voordat je op safari gaat. Dit type lens bied je namelijk veel flexibiliteit en je hebt meerdere brandpunten in één objectief. Hierdoor hoef je niet meer te wisselen, wat handig is want je weet nooit wanneer en voor hoe lang er bijvoorbeeld een luipaard in beeld is. Hierdoor wordt de kans dat je op het moment supreme net niet het goede objectief op de camera hebt zitten is kleiner.

Schiet jij graag portretten van dieren? Dan valt een grote telelens (70-300mm) aan te raden. Een korte telelens (24-80mm) is beter geschikt als je ook graag het landschap bij het beeld betrekt.

Grote lichtsterkte

Zonlicht is bepalend voor de sfeer, kleuren en schaduwen in de beelden die je schiet. Veel fotografen kiezen er om die reden voor om niet midden op de dag te fotograferen, wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de schaduwen hard zijn. Een uur voor zonsopgang en een uur na zonsopgang, tijdens de zogeheten 'Golden Hour' of het 'Gouden Uurtje' is het licht zachter, vriendelijker en warmer.

Met een lichtsterk objectief ben jij in staat om in meerdere lichtomstandigheden te fotograferen zonder dat je een flitser moet gebruiken of zonder dat de ISO-waarde omhoog moet. Zo verklein je het risico op storende ruis. Je maakt cleane foto's door gebruik te maken van een grote lichtsterkte, zonder dat je een flitser mee moet nemen. Met de beste compact camera voor op safari voorkom je die lelijke harde slagschaduw en schiet je beelden met meer sfeer.

Grote sensor

De sensor van de camera bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van jouw foto's. Wanneer je op zoek bent naar een camera voor safari valt het aan te raden om te kiezen voor een camera met een grote beeldsensor, de zogeheten full frame sensor. Dit is de grootst mogelijke beeldsensor, waarbij de afmetingen van de beelden overeen komen met die van een ouderwets filmrolletje.

Het grootste voordeel van een full frame sensor is dat je foto's scherper zijn en van betere beeldkwaliteit. Je verkleint de kans op ruis door het grote aantal pixels, waardoor je beter fotografeert bij weinig licht. Daarnaast fotografeer je met een grotere beeldhoek wanneer je gebruik maakt van een full frame sensor.

Stabilisatie

Waar een goede zoom, grote lichtsterkte en grote sensor een echte must zijn voor een camera voor safari, biedt de beste camera voor op safari ook stabilisatie mogelijkheden. Er zijn twee varianten van stabilisatie voor een camera: optische stabilisatie en digitale stabilisatie.

Optische beeldstabilisatie is de vorm die het meest voorkomt. Bij deze vorm van beeldstabilisatie merken de sensoren van de camera en/of lens beweging van de camera op. Zodra de sensoren beweging waarnemen, zorgen ze er direct voor dat de optische elementen meebewegen. Deze optische elementen corrigeren alleen kleine bewegingen, zoals handtrillingen

Bij digitale beeldoptimalisatie zitten er ook sensoren in de camera die de beweging opmerken. Het verschil zit hem in het moment dat het beeld wordt vastgelegd. Bij digitale beeldstabilisatie wordt er pas een foto gemaakt als de camera stil staat. Ook wordt het beeld extra verscherpt door software op de camera. Dit kun je eventueel ook doen in de nabewerking.

Daarnaast kun je natuurlijk een statief meenemen op safari. Omdat je de jeep niet uit mag, is het verstandig om een éénpootstatief, tafelstatief of een gorillapod mee te nemen. Dit zorgt voor net wat meer stabiliteit in een rijdende auto dan wanneer je uit de hand zou fotograferen. De poten van het statief zet je tegen je borst of op de bank. Een statief van dit formaat neem je ook makkelijk mee in je koffer.

Extra tip: camera en lens schoon houden

Tijdens een safari kan er veel stof en zand op je lens of camera komen. Het is zeker verstandig om een kwastje of blaasbalg mee te nemen om stof of zand te verwijderen. Een camera is een kostbaar bezit en door hier goed voor te zorgen, heb je hier zo lang mogelijk plezier van. De kans is anders groot dat het zand krassen achterlaat.


Neem ook altijd een doekje mee om eventuele waterdruppels of vlekjes weg te vegen. Controleer thuis of de sensor schoon is en wissel je lenzen tijdens de safari zo min mogelijk om stof in je camera te voorkomen.


Indien mogelijk neem je twee body’s mee met verschillende lenzen. Zo voorkom je dat je in een stoffige omgeving de lenzen moet wisselen. Stof is namelijk funest voor je camera.

Wat is de beste camera voor op safari?

We hebben je verteld waar je op moet letten bij het aanschaffen van een camera voor safari, maar jij vraagt je natuurlijk nog steeds af welke camera je dan het best kunt kopen. Of je nou op zoek bent naar een compact camera, systeemcamera of spiegelreflexcamera voor op safari: wij hebben in elke categorie de 3 beste opties uitgelicht in 3 categorieën.;

- Beste kwaliteit optie
- Beste prijs / kwaliteit optie
- Beste budget optie

Wij hebben in drie categorieën (compact, systeem, spiegelreflex) 10 verschillende camera's vergeleken. Hieruit hebben we de top 3 voor je op een rij gezet in 3 verschillende categorieën; beste optie, beste prijs/kwaliteit optie en beste budget optie. Wat is de beste compact camera voor op safari? Lees snel verder voor de resultaten van onze test.

Beste Spiegelreflex camera voor Safari

Nikon D3500

Deze camera is ideaal voor safari omdat je met weinig licht zowel overdag als 's nachts perfecte foto's kunt maken.

Voordelen 

 • Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
 • Maar liefst 24.8 Mexapixel
 • Full HD beeldkwaliteit met 60 fps

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Op zoek naar de beste prijs / kwaliteit? Kies dan voor de Canon EOS 200D. 


Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Canon EOS 4000D

De Canon EOS 4000D is de beste budget keuze spiegelreflex camera voor Safari.

Voordelen 

 • Ideaal voor beginners
 • Grote lichtsensor
 • Goede zoom                                                   

Nadelen

 • Niet stof- en waterdicht

Beste Systeem Camera voor Safari

Sony A6000

De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera voor op safari.

Voordelen 

 • Supersnel foto's schieten
 • Veel handmatige instellingen mogelijk
 • Foto's delen via Wi-Fi en NFC mogelijk

Nadelen

 • Geen kantelbaarscherm

Canon EOS 2000D

Deze compacte systeem camera maakt foto's van hoge kwaliteit en is super gebruiksvriendelijk. Als je op zoek bent naar de beste prijs / kwaliteit compact camera is dit je beste keuze.

Voordelen 

 • Haarscherpe foto's met 24,1 megapixel
 • Handige hulpstand met voorbeeldfoto's
 • Deel foto's via WiFi

Nadelen

 • Niet stof-en waterdicht

Sony A5100

De Sony A5100 is de perfecte camera voor mensen met een klein budget. De autofocus op 179 punten zorgt ervoor dat de camera in staat is om vliegensvlug scherp te stellen, hierdoor mis je geen enkele foto op safari!

Voordelen 

 • Kantelbaar scherm
 • 24,3 megapixel camera
 • Wifi & NFC connectiviteit

Nadelen

 • Geen bluetooth

Beste Compact Camera voor Safari

Canon Powershot SX730

De Canon Powershot SX730 is de beste compact camera voor op Safari. Met de 40x zoom haal je elk onderwerp zonder problemen dichterbij. De SX730 HS maakt 20,3 megapixel foto’s en haarscherpe Full HD video’s.

Voordelen 

Nadelen

 • Niet water- en schokbestendig

Sony Cybershot DSC-HX60

De Sony Cybershot DSC-HX60 is wat je noemt een kleine gigant. Het is ideale camera voor mensen die een camera van broekzakformaat willen hebben vanwege het comfort, maar meer resutaat willen dan alleen mikken en klikken.

Voordelen 

 • 30x premium optische zoom lens
 • Supersnelle beeldverwerking: BIONZ X
 • 20.4 megapixel sensor

Nadelen

 • Scherpstellen duurt soms iets langer

Canon IXUS 185

De Canon Ixus 185 is een betaalbare point en shoot compactcamera van betrouwbare Canon kwaliteit. Met de ZoomPlus-functie kun je tot wel zestien keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Voordelen 

 • Tot 16x zoomen met top kwaliteit
 • 20 megapixel sensor
 • Goede prijs

Nadelen

 • Kunststof behuizing

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

>