Tegenwoordig kom je ze steeds vaker tegen; systeemcamera’s. Het is niet zo vreemd dat dit een populaire camera is, want dit is een camera met veel mogelijkheden. Er zijn veel verschillende type systeemcamera’s en verschillende merken bieden de camera’s aan.
Hieronder leer je wat een systeemcamera nou eigenlijk is en hoe deze werkt. Vervolgens leggen we de voordelen van een systeemcamera aan je uit.
Hierna behandelen we de belangrijkste specificaties van een goede systeemcamera om je te helpen een juiste keuze te maken. Lees verder om te zien wat de beste systeemcamera's zijn van 2022.
Over de auteur:
Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis.
- Jan langerak
Wat is een systeemcamera?
Voorheen was een spiegelreflexcamera de enige optie om kwalitatief mooie foto’s te maken voor professionele fotografen. Maar net zoals alles om ons heen is er ook veel ontwikkeling op het gebied van camera’s. Een systeemcamera is eenvoudig gezegd een camera zonder spiegelsysteem. Hiernaast heeft deze camera ook een verwisselbare lens, zodat je zelf kan kiezen welke lens je erop wilt zetten.
Bij een systeemcamera kijk je op het scherm of in een digitale zoeker naar je onderwerp, in plaats van door de lens. Dit is mogelijk omdat het licht direct op de sensor valt, in plaats van eerst op een spiegel. Hierdoor kijk je dus ook meteen op het scherm of digitale zoeker naar het door de sensor geregistreerde beeld. Over het algemeen zijn systeemcamera’s een stuk kleiner dan spiegelreflexcamera’s.
De voordelen van een systeemcamera
Voordat je overtuigd bent om op zoek te gaan naar een systeemcamera, ben je natuurlijk eerst benieuwd naar de voordelen van dit type camera. Daarom lichten we de belangrijkste voordelen aan je toe:
Waar op letten bij het kopen van een systeemcamera
Zoals gezegd zijn er meerdere kenmerken die van belang zijn als je op zoek bent naar de beste spiegelloze camera. Zo heeft de grootte van de sensor veel invloed op de beeldkwaliteit en heeft het formaat van de camera invloed op het gebruikersgemak. Hieronder staan de belangrijkste kenmerken met een uitleg, zodat jij meer leert over de kenmerken van een goede systeemcamera!
Sensorgrootte
De type sensor bepaalt het bereik, de resolutie, het beeldformaat en de scherptediepte. De sensorgrootte bepaalt de kwaliteit van de foto die jij uiteindelijk maakt. Niet voor niets dus dat wij met dit kenmerk beginnen! Er zijn verschillende sensorformaten en het is verstandig om hier kritisch naar te kijken voordat je een camera aanschaft. Hoe groter de sensor, hoe scherper, gedetailleerder en helderder je beelden zijn.
Zo heeft een full frame sensor de grootste sensor, wat ervoor zorgt dat de volledige beeldhoek van een objectief wordt benut. Dit zie je vaak ook wel terug in de prijs, dus als je op zoekt bent naar de beste systeemcamera voor beginners, zijn kleinere sensorgroottes wellicht een betere optie. Andere types zijn onder andere het APS-C-type, die een maatje kleiner dan de full frame sensor is. Four Thirds laat de kwart van de grootte van een full frame sensor zien.
Digitale zoeker
Niet elke systeemcamera bevat een digitale zoeker. Er zijn camera’s zonder deze zoeker, waarbij je het beeld op het scherm ziet. Als je wel een zoeker hebt, gaat de accu langer mee en krijg je in een omgeving met veel licht een scherper beeld. Je ziet hierdoor ook meteen het effect van je instellingen en je kan de zoeker in alle lichtomstandigheden gebruiken. Hiernaast kan je bij het filmen de zoeker blijven gebruiken, hierdoor blijft het beeld stabieler en je hebt beter zicht.
Connectiviteit
Een foto maken is leuk, maar het is nog leuker om dit zo snel mogelijk te delen met vrienden. Als je snel je foto’s op je tablet of smartphone wilt bekijken of delen op social media, is het verstandig om een camera met wifi aan te schaffen. Door middel van wifi zet je snel je foto’s over, in plaats van door een kabel te hoeven te gebruiken.
Snelheid
Doordat er geen spiegel is die constant op en neer hoeft te klappen, maak je met een systeemcamera snelle foto’s achter elkaar. Een systeemcamera maakt dus meer frames per second (fps) dan een spiegelreflexcamera. Hier zit natuurlijk veel verschil tussen diverse systeemcamera’s en dit is ook afhankelijk van het type foto’s dat je wilt maken. Ben je een actiefotograaf die snelbewegende beelden wilt vastleggen, dan is een hogere snelheid meer van belang dan wanneer je een portretfotograaf bent. Een betaalbare systeemcamera is vaak een camera met een minder hoge snelheid dan een duurdere variant, maar door het missen van de spiegel blijft dit een hoge snelheid!
Formaat en gewicht
Een systeemcamera is over het algemeen kleiner en lichter, maar dit verschilt ook per type. Dit is een persoonlijke keuze, aangezien dit verschilt van het doel waar jij de camera voor wilt gebruiken. Wil je een lichte camera die je overal makkelijk mee wilt nemen? Of juist een wat zwaardere camera met een grotere lens? Deze overweging is ook meegenomen in de zoektocht tot beste systeemcamera van de consumentenbond en nemen wij ook mee.
Wat is de beste systeemcamera?
Zoals je ziet zijn er veel kenmerken om op te letten in de zoektocht naar de beste systeemcamera. Maar je wil natuurlijk het antwoord weten op de vraag; "Wat is de beste systeemcamera?". Een systeemcamera met een hoge snelheid, digitale zoeker en wifi krijgt bijvoorbeeld veel pluspunten. Op basis van bovenstaande kenmerken hebben wij 10 verschillende systeemcamera’s vergeleken. Hieruit hebben we de meest geschikte camera’s geselecteerd en onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk de beste optie, de beste prijs/kwaliteit en de beste budget optie. Door deze verschillende opties loop jij binnen no-time met een goede systeemcamera rond!