Sony A6000
De Sony A6000 kan maar liefst 11 foto's per seconde maken. Bovendien kun je de camera super snel scherpstellen. Dit maakt deze camera tot beste systeem camera.
Voordelen
Nadelen
Je kan best stellen dat vogelfotografie een kunst is. Het vastleggen van de kleinste gevederde vriend is een echte uitdaging, maar als het lukt levert het vaak een prachtplaat op. Maar waar moet je precies op letten? Wat is de beste camera voor vogelfotografie? Wij geven je een korte uitleg wat van belang is voor vogelfotografie, zoals: autofocus en autofocuspunten, aantal fps en algemene lenskeuze.
Vogelfotografie is een beetje te vergelijken met sportfotografie. In beide gevallen werk je met snel bewegende onderwerpen, maar in het geval van vogelfotografie zijn je onderwerpen (vaak) wat kleiner en staan ze verder weg van jou. Toch delen ze dezelfde kernfactoren waar je op moet letten wil je alles scherp en snel op de foto hebben, waarbij het aantal fps, soms ook aangeduid als framerate, een van de belangrijkste factoren betreft. Wil jij weten wat de beste camera is om vogels te fotograferen? We hebben 19 verschillende producten getest om te bepalen wat de beste camera voor vogelfotografie is.
Over de auteur:
Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis.
- Jan langerak

Welke camera voor vogelfotografie: Waar op letten?
Om te bepalen wat de beste camera voor vogelfotografie is zijn er een aantal kenmerken die hierin heel belangrijk zijn.
Framerate, FPS
Framerate (soms ook aangeduid als FPS) staat voor: Frames Per Second, vertaald: beelden per seconden. Je zou denken dat dit niet uit maakt of dat het alleen voor filmen geldt, maar niets is minder waar. Ja, je kan filmen met bijvoorbeeld 30, 60 of 120 fps, maar dat is niet op het formaat dat je foto’s zou schieten en vaak gelimiteerd tot bijvoorbeeld Full HD (1920x1080 pixels).
Als je een camera hebt met een hoge fps voor fotografie, dan kan je meer en sneller foto’s achter elkaar maken zonder dat je camera ‘langzamer’ wordt. Dit heeft te maken met de bufferruimte, het tijdelijk geheugen van je camera. Camera’s met een lage FPS hebben meer tijd nodig om deze buffer weg te schrijven naar je geheugenkaart, waardoor je net dat ene moment kan missen.
Camera’s met een FPS waarde rond de 10 zijn goed, maar sneller dan 10 fps is vooral voor vogelfotografie zeker aan te raden. FPS is dan ook een belangrijk aspect in onze keuze voor de beste camera voor vogelfotografie.
Autofocus en focuspunten
Een goede camera met veel autofocuspunten en autofocusmogelijkheden is waar je naar opzoek bent voor vogelfotografie. Scherpte en details zijn namelijk van uiterst belang voor de beste camera om vogels te fotograveren Tegenwoordig is het een heel stuk makkelijker om snel en scherp foto’s te maken. Vroeger was dit een stuk lastiger zonder hulp van autofocus en moest je handmatig te werk gaan. Nu is dat niet meer nodig en de juiste camera maakt dit een heel stuk makkelijker voor jou.
Voor vogelfotografie is het van belang dat je camera snel en accuraat kan scherpstellen. Heeft je camera veel focuspunten dan wordt het een stuk makkelijker om de juiste foto te maken. De geavanceerde technologie in jouw camera zorgt er voor dat jouw onderwerp wordt gevolgd, zodat wanneer jij op de knop drukt, je onderwerp scherp in beeld is en scherp op de foto staat.
Het is dus redelijk vanzelfsprekend dat meer focuspunten en focustechnieken aan te raden zijn, maar dit komt vaak met een hogere prijskaartje.
Lenskeuze
De juiste lens maakt het maken van foto’s bij vogelfotografie aanzienlijk makkelijker. Omdat bij vogelfotografie je onderwerpen verder van je af staan of misschien wel een heel stuk kleiner zijn dan vergeleken met een portretfoto, is het van belang dat je de juiste lens voor de juiste klus hebt.
Wanneer je fotos in het wild gaat maken, dan wil je een lens met een voldoende zoom. Denk aan een zoomafstand van 200mm of meer. Op deze manier kan jij op afstand blijven en zal je onderwerp niet verstoord raken. Dan is het een kwestie van geduld en de perfecte foto maken.
Let wel op wanneer je een lens aanschaft. Er is een reden waarom een 70–200mm f/2.4 lens een veelvoud is van bijvoorbeeld een 55–210mm f/4.5–6.3 lens. Dit heeft alles te maken met het kwaliteit van het glaswerk, de totale afwerking en mogelijke extra functies (zoals bijvoorbeeld beeldstabilisatie).
Goedkoop is duurkoop, maar dat hoeft het niet altijd te zijn; doe onderzoek en lees reviews of de lens voor jou geschikt is. Als je twijfelt is huren natuurlijk altijd een optie of misschien dat iemand in je netwerk een lens heeft die je kan uitproberen.
Dit zijn de punten waar je op moet letten bij het kopen van een camera voor vogelfotografie:
Beste Spiegelreflex Camera voor Vogelfotografie
Omdat wij begrijpen dat iedereen andere eisen heeft en niet elke budget hetzelfde is, hebben wij enkele spiegelreflexcamera’s uitgekozen en uitgesplits in een paar categoriën: beste optie, beste prijs/kwaliteit, beste budget.
Beste SysteemCamera voor Vogelfotografie
Omdat wij begrijpen dat iedereen andere eisen heeft en niet elke budget hetzelfde is, hebben wij enkele systeemcamera’s uitgekozen en uitgesplits in een paar categoriën: beste optie, beste prijs/kwaliteit, beste budget.
Beste Compact Camera voor Vogelfotografie
Omdat wij begrijpen dat iedereen andere eisen heeft en niet elke budget hetzelfde is, hebben wij enkele compactcamera’s uitgekozen en uitgesplits in een paar categoriën: beste optie, beste prijs/kwaliteit, beste budget.