Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

Lange sluitertijd Wanneer je een nieuwe camera hebt gekocht en er het maximale uit wil halen, fotografeer je niet op de automatische stand, maar stel je de instellingen handmatig in. Zo kan je onder andere het diafragma instellen, de ISO, maar ook de sluitertijd. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een lange sluitertijd of een korte sluitertijd. In dit artikel leggen we uit wat het resultaat is van een lange sluitertijd.

Leg beweging vast


Wanneer je kiest voor een lange sluitertijd, komt er vaak beweging in de foto. Denk aan een wielrenner die scherp is, en de achtergrond bewogen. Maar het kan er ook voor zorgen dat de hele foto ‘bewogen’ oogt. Bijvoorbeeld wanneer je een foto maakt van auto’s op de (snel)weg. Wanneer je in deze situatie kiest voor een lange sluitertijd, zullen de auto’s als strepen zichtbaar zijn. Een ander voorbeeld is de (vakantie)foto van een waterval. Bij een korte sluitertijd wordt het beeld bevroren, maar bij een lange sluitertijd zie je dat het water in beweging is. Zo maakt de foto meer indruk.

Nadeel


Een nadeel kan bewegingsonscherpte zijn. Een klein zuchtje wind zorgt er al oor dat je bijvoorbeeld een veld vol klaprozen niet meer scherp op de foto krijgt. Daarom raden wij aan een statief te gebruiken met afstandsbediening, zo weet je zeker dat de camera zelf niet beweegt.

Een statief is ook handig wanneer je in slechts een deel van de foto beweging wilt laten zien. Op deze manier ‘bevries’ je de stilstaande objecten, deze worden dan haar scherp. Denk bijvoorbeeld aan een trein die het station binnenrijdt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer beweging.

Voordeel


Naast dat je beweging kunt vastleggen, is een voordeel van een lange sluitertijd dat er veel licht op je sensor valt. Zo kan je de ISO waarde laag houden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor valt.

Welke sluitertijd kies je?


Bij het kiezen van een lange sluitertijd heb je vele mogelijkheden. Wanneer je kiest voor een sluitertijd van langer dan 1/100e van een seconde of langer, valt dit onder de noemer ‘lange sluitertijd’. Sluitertijden korter dan 1/100e van een seconde worden korte sluitertijden genoemd.

Neem de tijd


Letterlijk. Neem de tijd om deze techniek goed onder de knie te krijgen. Het is niet makkelijk om met een foto thuis te komen exact zoals je die voor ogen had. Oefenen, oefenen, oefenen. Dat is de beste manier om het je eigen te maken zodat je op den duur precies weet wat het resultaat gaat zijn. Dan kan je daarna al je creativiteit in de strijd gooien op de mooiste kunst te maken!

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>