Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

Zeus

Zoals de meeste mensen wel weten, al dan niet na de middelbare school of door de films over hem, is Zeus de oppergod van de Griekse mythologie en heerste hij vanaf de berg Olympus.

Hij was de zoon van Kronos en Rhea, de broer van Poseidon, Hera, Demeter en Hades, en had een hele rits aan nakomelingen, waaronder de bekende Apollo, Ares, Athena, Hercules (ook wel Herakles) en Perseus. Ook over elk van hen zijn boeken geschreven en films gemaakt.

Zeus was verantwoordelijk voor het handhaven van de orde en het uitdelen van rechtvaardigheid. Hij stond tevens bekend om zijn machtige bliksemstralen, welke hij gebruikte om zijn vijanden te verslaan of als waarschuwing voor degenen die hem uitdagen.

Ook was Zeus bekend om zijn avonturen op romantisch gebied; zo had hij veel minnaressen en bastaardkinderen. Zijn bekendste minnares was de goddelijke nimf Io, die ook veelal voorkomt in de boeken en films over Zeus.

Hoewel Zeus wordt beschouwd als een machtige en rechtvaardige god, stond hij ook zeker bekend om zijn koppigheid en jaloezie. Zo werd rijkelijk geschreven over zijn wrijving met andere goden, en ook om zijn relatie met zijn vrouw, Hera, die vaak gespannen was vanwege zijn overspel.

In de Griekse mythologie staat Zeus over het algemeen symbool voor macht, rechtvaardigheid en overwinning. Zeus blijft tot de dag van vandaag een belangrijke, al dan niet de belangrijkste, personage in de Griekse mythologie.

Zeus in de films

Daarom behoeft het geen betoog waarom Zeus een veel voorkomend en geliefd personage in films en series is. De bekendste film waar Zeus in voorkomt, moet toch wel zijn ‘Clash of the Titans’. Deze populaire film is in 1981 uitgebracht en vervolgens in 2010 opnieuw als ‘remake’, met actieheld Liam Neeson als Zeus.

Deze film gaat – kort gezegd – over de zoon van Zeus, Perseus, die op zoek gaat naar de goden om wraak te nemen voor de dood van zijn moeder. Tijdens zijn reis krijgt hij hulp van de goden Athena en Zeus, en eindigt hij in een epische strijd tussen de goden en de Titanen om de orde en rechtvaardigheid te handhaven.

Een andere bekende film is de Disney animatiefilm ‘Hercules’. In deze film speelt Zeus een belangrijke rol als de vader van Hercules en koning van de goden. “Hercules” is een populaire en humoristische film die de mythologie van de Griekse held Hercules op een moderne en toegankelijke manier vertelt en bekend staat om zijn ‘catchy’ liedjes en kleurrijke animatie. Het is één van de best bekeken films van Disney.

Hoe Zeus in films en series wordt afgebeeld, varieert over het algemeen van een allesoverheersende en machtige figuur, tot rechtvaardig en wijs, en romantisch.

Voor meer informatie over Zeus kan je kijken op: http://www.hanze2017.nl

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>