Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

instagram museum

Een brand van deze tijd kan tegenwoordig niet zonder een goed uitziende Instagramfeed. Het is daarom van groot belang dat je goede foto´s kunt maken, want de eerste indruk telt. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel!

Controleer de instellingen van je camera

Met de technologie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben wat betreft smartphones, hoef je niet meer een DSLR aan te schaffen om prachtige foto’s te maken. Echter, is het dan wel van groot belang dat je vooraf de camera van je smartphone op de juiste manier configureert.

Zet HDR uit

HDR (High Dynamic Range) is een functie op zowel iPhone als Android toestellen en is in het leven geroepen om je te helpen mooiere foto’s te maken. Het maakt een paar van dezelfde foto’s bij verschillende belichtingen en voegt ze samen in één, dus de uiteindelijke foto is rijk in detail.

Sommigen vinden het een geweldige functie, maar in sommige gevallen kan het ook resulteren in onnatuurlijke foto’s. Mocht je toch een HDR-effect willen, kun je dat altijd later nog toepassen middels een filter.

Om het voor jezelf eenvoudiger te maken, laat je de camera gewoon het zware werk doen en zet je de HDR-instelling uit. Je krijgt dan nog steeds prachtig fotowerk, maar je hoeft niet na te denken over de belichtingsniveaus.

Controleer de fotomodus

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende instellingen op smartphonecamera’s dat het lastig kan zijn om te weten welke instellingen nuttig zijn en welke niet. Een die zeker nut heeft om mooie foto´s te maken voor je Instagramfeed, is de “portretmodus”. Deze modus zorgt ervoor dat een goed verlicht onderwerp binnen een bepaalde afstand automatisch gedetecteerd wordt om dan vervolgens een scherptediepte-effect te creëren.

Nu denk je misschien dat deze modus alleen maar goed is voor portretfoto’s, maar je kunt er veel meer mee. Ook productfoto’s komen goed tot hun recht dankzij de manier waarop het desbetreffende item in focus ligt. Houd er dus rekening mee dat deze modus een goede keuze is voor onderwerpen die niet bewegen.

Belichting!

Heb je weleens dat wanneer je buiten een foto maakt, je enthousiast bent om deze te posten, en dan later beseft dat de foto flink overbelicht is? Geen zorgen, want dit kan de beste van ons overkomen! Wat je hier tegen kunt doen, is juist onderbelichten.

Als je aan het fotograferen bent, is het altijd beter om een onderbelichte foto te hebben die je achteraf kunt bijstellen. Dit is eenvoudig te doen op zowel iPhone als Android. Als je een iPhone gebruikt, tik je op je telefoonscherm wanneer je de foto maakt en wacht je tot het gele vak verschijnt.

Als het is verschenen, verplaats je het kleine zonnetje aan de rechterkant van het vak en zie je de belichting afnemen en blijf je het verplaatsen totdat je tevreden bent.

Het is in feite hetzelfde op een Android toestel – tik gewoon op het scherm op donkere en lichtere delen van de opname en het zal de belichting handmatig in balans brengen.

TIP: De absoluut beste manier om een geweldige Instagram-foto te maken, is door in natuurlijk licht foto’s te nemen! Als je natuurlijk zonlicht kunt gebruiken of echt buiten bent, doe het dan. Je zult merken dat je foto’s er veel professioneler uitzien dan wanneer je binnen of met flits fotografeert.

Creativiteit

Men houdt van “anders”. Er is daarom niets mis met lekker creatief zijn. Wees vooral jezelf, maar doe je onderzoek en haal inspiratie uit jouw favoriete accounts, uit je omgeving of waar/wat dan ook.

Ben je totaal inspiratieloos? Bezoek eens het Instagram Museum in Amsterdam! Ja, je leest het goed. Als je foto’s wilt maken met te gekke achtergronden en settings die je nergens anders tegenkomt, neem dan vooral een bezoekje.

Buiten het feit dat je hier zeker te weten inspiratie opdoet, is het ook nog eens een ervaring om nooit meer te vergeten!

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>