Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

Verschil systeemcamera / dslr

Digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR) en spiegelloze camera’s (vaak aangeduid als compact systeem) zijn beide camera’s met verwisselbare lens, met functies voor meer geavanceerde fotografie.

Er is voor elk een reeks modellen beschikbaar, van modellen voor beginnende fotografieliefhebbers tot professionals. Beide camera’s hebben doorgaans grote sensoren, waardoor ze meer licht binnenlaten en in wezen meer details vastleggen dan een standaard digitale camera.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat DSLR-camera’s een reflexspiegel hebben, die het licht terugkaatst in de optische zoeker.

Bij een spiegelloze camera gaat het licht rechtstreeks in de beeldsensor en hebben ze een elektronische zoeker of LCD-monitor om een ​​voorbeeld van de afbeelding weer te geven.

Wat zijn de verschillen tussen DSLR’s en systeem camera’s?

Ondanks dat spiegelloze camera’s op grotere schaal beschikbaar komen en qua kwaliteit dichter bij DSLR-camera’s staan, zijn er voor- en nadelen aan beide.

Met een ‘old-school’ DSLR zijn er meestal voordelen, wat vooral de superieure snelheid is bij het automatisch scherpstellen of volgen van onderwerpen – hoewel dit aan het veranderen is.

Traditioneel gebruiken DSLR-camera’s ‘fasedetectie’ autofocusmodules in de body van de camera, waardoor het automatisch scherpstellen en volgen van onderwerpen snel gaat. De beste systeemcamera’s vertrouwen op sensorgebaseerde autofocus, die het maximale contrast tussen pixels op de camerasensor analyseert.

Als het contrast het hoogst is, is het onderwerp scherp. Deze methode is traditioneel langzamer en heeft ook de neiging moeite te hebben met bewegende onderwerpen, omdat het niet gaat om het meten van de afstand, maar alleen om het contrastniveau.

Door de vooruitgang in geavanceerde camera’s zullen ‘hybride’ autofocussystemen in de beste spiegelloze camera’s voorkomen, waardoor de kloof tussen de autofocussnelheden van DSLR- en spiegelloze camera’s kleiner wordt.

Dat gezegd hebbende – er is een reden waarom DSLR-camera’s nog steeds worden vervaardigd en de favoriet blijven van zowel amateurs als professionals; we hebben dit samengevat in onze voor- en nadelen hieronder.

Wat zijn de voordelen & nadelen van DSLR’s camera’s?

Voordelen van DSLR-camera’s

  • DSLR’s hebben optische zoekers, die geen risico op vertraging hebben
  • Traditioneel hebben ze een snellere autofocus en volgen ze onderwerpen (hoewel de kloof tussen de twee kleiner wordt)
  • Er is een grotere bibliotheek met lenzen en accessoires beschikbaar voor DSLR’s

Nadelen van DSLR camera’s

  • Ze zijn vaak omvangrijk en zwaar.
  • High-end DSLR-modellen kunnen erg duur zijn
  • DSLR’s hebben vaak langzamere continu-opnamesnelheden. Als je opnamen maakt via de zoeker, kan je er ook op vertrouwen dat de autofocus op zijn best zal zijn.

Wat zijn de voordelen & nadelen van Systeem Camera’s camera’s?

Voordelen van systeem camera’s

Veel spiegelloze camera’s hebben een elektronische zoeker die een nauwkeurig voorbeeld van het uiteindelijke beeld weergeeft.

Spiegelloze camera’s zijn vaak kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera’s Over het algemeen zijn ze minder duur dan spiegelreflexcamera’s.

Spiegelloze camera’s hebben vaak snelle continu-opnamen, je krijgt betere video kwaliteit dankzij betere live view autofocus en instapmodel.

Spiegelloze modellen ondersteunen vaker 4K en ze hebben meestal meer scènemodi en automatische instellingen.

Nadelen van systeem camera’s

Sommige spiegelloze modellen hebben geen zoeker. Elektronische zoekers kunnen vertraging oplopen. Spiegelloze camera’s hebben vaak minder snel toegankelijke draaiknoppen / knoppen.

Er is een kleinere collectie lenzen en accessoires voor spiegelloze camera’s beschikbaar. Spiegelloze camera’s hebben een kortere batterijduur.

Als je verwisselbare lenzen nodig hebt, maar iets lichters en compacter wilt, is spiegelloos de beste optie. De kloof tussen DSLR- en spiegelloze camera’s wordt steeds kleiner, dus je hoeft geen concessies te doen aan de beeldkwaliteit.

Houd er wel rekening mee dat je misschien niet altijd een zoeker vindt en dat u in dat geval enige vertraging kunt ervaren.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>