Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

beginnen met vloggen

Vloggen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm populaire vorm van entertainment. Mensen van alle leeftijden en origines, van artiesten en beroemdheden tot studenten, huisvrouwen en bedrijven maken vlogs om in contact te komen met anderen die soortgelijke hobby’s en levensstijlen delen.

Zelf beginnen met vloggen? Wij geven je 4 tips.


1. Onderzoek andere vloggers

Een van de eerste stappen die je moet nemen om een ​​goede vlogger te worden, is om het werk van andere vloggers goed te bestuderen, zowel de goede als de slechte. De beste en slechtste vlogs leren je wat je wel en niet moet doen.

Hoe kaderen je favoriete vloggers bijvoorbeeld hun foto’s en in welke omgeving? Hoe presenteren ze de inhoud? Gebruiken ze muziek en afbeeldingen? Hoe lang duren hun video’s meestal en wat voor soort reacties krijgen ze? Hoe verhouden deze eigenschappen zich tot vlogs die minder succesvol zijn?

Als je deze elementen begrijpt, kun je een betere vlog maken.

2. Vind je formule en blijf erbij

Als je merkt dat je weinig ideeën hebt of moeite hebt om een ​​interessant onderwerp te vinden om te bespreken, probeer dan te onthouden waarom je überhaupt aan de vlog bent begonnen. Als je echt geïnteresseerd bent in je onderwerp, zal er altijd iets over te zeggen zijn. Blijf trouw aan je visie en zoek naar manieren om iets aan het gesprek toe te voegen.

Een manier om contentcreatie te benaderen is door een formule te maken. De beste vloggers houden vast aan een consistente formule waarmee ze hun publiek op een vertrouwde manier kunnen betrekken, ongeacht het onderwerp.

Ze kunnen hun onderwerp effectief introduceren, hun publiek betrekken en de vlog beëindigen met positieve recensies, zelfs als de inhoud voor een bepaald bericht lichter is. Daarom hebben we in de vorige stap het belang benadrukt van het bestuderen van anderen.

3. Gebruik ondertitels

Het ondertitelen van je video’s kan een groot effect hebben op hoe succesvol ze zijn. Dit geldt voor films, tv-programma’s, video’s op sociale media en elk ander soort video dat je mogelijk opneemt en deelt.

Waarom zijn ondertitels zo belangrijk? Denk ten eerste aan slechthorenden of mensen die je vlogs in een luidruchtige omgeving willen kijken. En hoewel de kwaliteit van je inhoud je grootste zorg moet zijn, weten we dat je ook aan SEO denkt.

Video-ondertitels kunnen je een boost geven in de zoekresultaten. Google indexeert bijschriften die je aan video’s hebt toegevoegd (ze indexeren niet automatisch gegenereerde bijschriften, zoals die YouTube voor je kan toevoegen). Dat kan een groot verschil maken in hoeveel mensen je pagina vinden, je vlogs bekijken en reageren op je content.

Als je hier geen uren tijd aan kwijt wil zijn raden we je een programma aan dat automatisch spraak naar tekst kan omzetten.

4. De juiste camera

Je kunt natuurlijk niet meer aankomen met korrelige beelden. Kies voor de juiste vlog camera. Deze heeft alle functies die je als vlogger nodig heeft standaard ingebouwd.

5. Haal het meeste uit wat vloggen uniek maakt

Vloggen is uniek onder andere media in termen van visuele aantrekkingskracht. In wezen is je vlog net je eigen show. Net als andere media, vereist vloggen dat je consequent inhoud levert om relevant te blijven.

Het visuele aspect van vloggen dat het uniek maakt, vereist echter ook dat je entertainment op het scherm biedt om je ideeën te begeleiden, of dat nu gaat om het veranderen van de omgeving (in plaats van steeds je saaie bank). Je kunt je kijkers ook meer betrekken door rechtstreeks met ze te praten in je video’s.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>