Door Jan Langerak

Janurari 7, 2021

freelance fotograaf

Er zijn steeds meer freelance fotografen in de wereld van de fotografie. Maar een succesvol freelance fotograaf zijn, gaat veel verder dan alleen maar een paar weekend klusjes doen. 

Als je echt een carrière als fotograaf wilt opbouwen, is het ideaal om beter te begrijpen hoe het werkt en wat je kunt doen om je op deze markt te vestigen.

Bekijk hieronder hoe je in 7 stappen een freelance fotograaf wordt!


Begin met goed materiaal

Een van de grote fouten die freelancers maken, is te denken dat klanten het wel zullen begrijpen als ze nog geen apparatuur hebben waarmee ze kwaliteitswerk kunnen leveren, alleen maar omdat ze beginnen.

Of het nu jouw eerste of honderdste klus is, je moet het beste materiaal gebruiken dat je tot jouw beschikking hebt en werk van de best mogelijke kwaliteit leveren.

Bestudeer de markt en het publiek

Om aan een freelance carrière te beginnen is het ook belangrijk een beetje onderzoek te doen naar het segment waarin je zich wilt begeven, het soort publiek dat je wilt bedienen en wie jouw concurrenten zullen zijn.

Dit alles zal je helpen om een portfolio van diensten te creëren die aantrekkelijker is voor de consument en jouw groei als freelancer in de fotografie ten goede komt.

Zoek specialisatie

Een goede professional is degene die nooit stopt met leren. Kennis helpt bij de ontwikkeling van jouw werk, en dit is essentieel voor je om je te onderscheiden op de fotografiemarkt en om consumenten aan je te binden.

Kies daarom een specifieke niche binnen fotografie. Door je zo veel mogelijk te ontwikkelen binnen een bepaalde soort fotografie kun je jezelf makkelijker als specialist positioneren.

portfolio fotograaf

Maak een portfolio

Een portfolio is voor iedere freelance fotograaf erg belangrijk. Het is in dit dossier dat je jouw beste werk laat zien en het is daarom een geweldig element om de klant ervan te overtuigen dat je de ideale professional bent voor de baan.

Accepteer niet meer werk dan je aankunt

Omdat financiële instabiliteit een dreigend risico is, nemen veel freelance fotografen uiteindelijk te veel opdrachten aan en stapelen de taken zich op, en dat is niet goed.

Natuurlijk is het geweldig om werkaanbiedingen te krijgen, want het laat zien dat het publiek van je werk geniet. Maar als je meer werk verzet dan je eigenlijk aankunt, kunt je aan kwaliteit inboeten en deadlines missen, en dat is slecht voor jouw imago als professional.

Zorg voor jouw professionele reputatie

Als freelance fotograaf staat jouw reputatie op het spel. Dit betekent dat als je goed werk levert, iedereen je kwaliteiten zal erkennen. Als je echter te veel fouten maakt, zal je carrière schade oplopen.

Daarom is het belangrijk altijd waarde te hechten aan kwaliteit en alles te doen met het grootste respect en toewijding voor de consument. Deze zorg is essentieel om een solide en positief beeld van je op te bouwen.

Om discussies of erger te voorkomen zorg je voor een dichtgetimmerde freelance overeenkomst.

Creëer een netwerk van contacten

De fotografie wereld is zeer breed en zit vol mogelijkheden, maar de beste zijn voor mensen die goede contacten kunnen leggen en onderhouden.

Netwerken is voor de freelance fotograaf van essentieel belang om contacten te leggen met toekomstige klanten.

Over de auteur:

Mijn naam is Jan Langerak, oprichter en eigenaar van BesteCamera.com. Ik ben al 14 jaar full time met fotografie bezig. Ik word voornamelijk ingehuurd voor grote evenementen en bruidsfotografie. Daarnaast ben ik vaste fotograaf voor verschillende vastgoedprojecten. Natuurfotografie is mijn passie en daarom gaat mijn camera mee op elke reis. 

- Jan langerak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>